tentang mama

 assalamualaikum wbt

jarang mama call ke mesir, selalunya diri ni yang call atau skype untuk tanya khabar dan lepas rindu waktu hujung minggu.
tapi bila tiba-tiba dapat call mama jam 5.35pm waktu mesir(sekitar jam 11.35malam waktu malaysia)
memang pelik. eh, mama belum tidur lagi call malam-malam?call tu nda sempat  diangkat. sms mama tnya kenapa. ingat ada something urgent. rupanya mama kata mama rindu dan saja mahu tanya khabar.
tanpa banyak fikir, jawab bagitahu mama, diri ni sihat. rindu juga dengan dia.
tapi realiti sebaliknya,
masa mama hantar tu doktor tengah sibuk cucuk jarum untuk isi saline solution 500ml, ambil suhu dan segala yang patut.kalau bagitahu benda betul masa tu, mungkin mama tidak tidur malam tu.

hairannya, memang Allah cipta naluri seorang ibu ni sampai begitu sekali? bukan apa, anak mana yang tidak gembira sedang dia sakit ibu dia macam tahu-tahu diri tu sakit. sedangkan kita sedaya upaya sorok daripada dia supaya dia nda risau.

esoknya mama bagitahu, malam tu rupanya mama menangis sampai 2 jam sebab rasa susah hati. tu lah tiba-tiba call pergi mesir tu. aduhai.

masyaAllah. betul. hebatnya anuegerah ibu untuk kita dari Allah. terfikir kalaulah masa aku yang telefon mama dan dia kata dia sihat sedangkan dia tak sihat... ya Allah sedihnya.

niat di hati supaya dia nda susah hati. tapi kalau sakit, lepas tu nda bagi tahu lagi, lagilah dia susah hati. insaf lepas ni, kalau ada apa-apa mesti inform dia juga.huh.

indeed, being a mum is amazing!

p/s:  human create superman. Allah gave us Supermom!
 

Comments